Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer schenkt veel aandacht aan milieu en natuurbehoud. Sinds enkele jaren wordt het domein hiervoor beloond met maar liefst drie Groene Sleutels: voor de dagrecreatie, camping en jeugdlogies (bivak). De Groene Sleutel wordt elk jaar door de Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen uitgereikt. Het internationaal milieulabel is een erkenning voor ondernemingen die inzetten op een ecologisch en zuinig water-, afval- en energiebeleid.

Bruno Peeters, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen is trots op het Zilvermeer: “Het Zilvermeer staat al jaren in voor een milieubewust en ecologisch beleid. Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ immers niet zomaar. Laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. We hebben daarom een ambitieus milieubeleidsplan opgemaakt. Onze medewerkers zijn allemaal milieubewust, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval. Bovendien sporen we onze gasten aan tot milieubewust gedrag. Het Zilvermeer is echt een voorbeeld van duurzaam toerisme!

Labelhouders moeten bovendien activiteiten organiseren in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het felbegeerde label toe. De Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol label is. Zij onderzochten de waardevan vijf toeristische ecolabels. Enkel De Groene Sleutel doorstond de test! 

Milieubewustzijn en toerisme

Uit een recente enquête van Ipsos blijkt dat het milieubewustzijn van de Vlamingen groeit, maar dat de ecologische reflex minder sterk is bij het kiezen van een reis. “Toch kan je ook tijdens je vakantie je steentje bijdragen door te kiezen voor een hotel of camping dicht bij huis en met een Groene Sleutel. Zo weet je zeker dat je vakantieplek respectvol omgaat met de leefomgeving en bespaar je op je vervoerskosten”, vertelt gedeputeerde Bruno Peeters.

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 41 landen ontvingen meer dan 2100 ondernemingen de ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert de Groene Sleutel in Vlaanderen met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.


waar:
Praktische info

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol